Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΣ

Με έναν φακό ο Πικάσο σχεδίασε φιγούρες στο  σκοτάδι. 


Το ίδιο κάναμε και εμείς τα πρωτάκια. Παίξαμε  με το φακό και δημιουργήσαμε τις δικές μας φωτογραμμές. Σας παρουσιάζουμε ένα μικρό δείγμα της δουλειάς μας.


                                                                                                         
                                                                  Οι μαθητές της Α΄ τάξης

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Σήμερα, 27 Οκτωβρίου 2015, το σχολείο μας διοργάνωσε γιορτή μνήμης και τιμής στους ήρωες του Σαράντα. Πρωταγωνιστές οι μαθητές της Γ΄ τάξης με την καθοδήγηση της δασκάλας τους, κ. Ειρήνης Κουριδάκη.
Η γιορτή ξεκίνησε με την καθιερωμένη παράδοση της ελληνικής σημαίας από τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Αθηνά Ντάκα στο σημαιοφόρο της α’ περιόδου και τους παραστάτες. Δίπλα τους ο σημαιοφόρος και οι παραστάτες της β’ περιόδου.
Συγχαρητήρια στους σημαιοφόρους και στους παραστάτες,αλλά και στους υπόλοιπους μαθητές που συμμετείχαν στη διαδιακασία, αλλά δεν κληρώθηκαν! Στο μεγάλο ταξίδι του ανθρώπου προς τη γνώση και την αυτογνωσία, τέτοιες στιγμές, εφόσον συνοδεύονται και από υψηλό ήθος και ευγένεια, μας χαροποιούν αποτελώντας μια κάποια αντανάκλαση των προσπαθειών και μας πεισμώνουν, ώστε να θέσουμε νέα όρια στις δυνατότητές μας. Γιατί έχουμε ανάγκη από πολίτες που θα αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον, για μια πιο δίκαιη κοινωνία!
Στη συνέχεια οι μαθητές της Γ΄ τάξης, μέσα από αφηγήσεις, απαγγελίες και ηχητικά ντοκουμέντα και με τη συνοδεία τραγουδιών ανέλαβαν να ζωντανέψουν τις μνήμες εκείνων των ημερών που η πατρίδα μας έγραψε χρυσές σελίδες, τόσο στη δική της, όσο και στην παγκόσμια ιστορία. Δίκαια εισέπραξαν το χειροκρότημα όλων.
Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΨΗΦΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ



Οι Ψηφίδες είναι μία υποενότητα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας με νέα ψηφιακά περιβάλλοντα για την ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική εκπαίδευση.
Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τις ενότητες:
 
Εξερευνώ τις ιστορίες: περιέχει εργαλεία ανάγνωσης και διδασκαλίας της λογοτεχνίας για το δημοτικό

Πρωτέας: περιέχει εκπαιδευτικά σενάρια για τα γλωσσικά μαθήματα

Νεοελληνική Λογοτεχνία: περιέχει ψηφιακό περιβάλλον για την ανάγνωση, τη διδασκαλία, την έρευνα, τη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας από τις απαρχές μέχρι σήμερα: διαδραστικοί χάρτες και χρονογραμμές, σώματα κειμένων και πολυμεσικοί οδηγοί για την ανάγνωση και τη διδασκαλία

Νεοελληνική Γλώσσα: περιέχει περιβάλλοντα για την υποστήριξη της μελέτης και της γλωσσικής διδασκαλίας: σώματα κειμένων, ηλεκτρονικά λεξικά, γλωσσικά διδακτικά εγχειρίδια, γλωσσάρια ορολογίας. Επιπλέον, το Αρχείο της Ελληνικής Γλώσσας του καθηγητή Δ.Ι. Γεωργακα, μοναδικής επιστημονικής σημασίας για την ελληνική γλώσσα.

Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία: περιέχει αρχαιογνωστικά περιβάλλοντα για την υποστήριξη της διδασκαλίας και της έρευνας: ψηφιακή βιβλιοθήκη και ανθολογίες αρχαίας ελληνικής γραμματείας (με νεοελληνικές μεταφράσεις), λεξικά και λεξιλόγια, περιβάλλοντα τέχνης και μυθολογίας, εγκυκλοπαιδικοί οδηγοί και πλούσιο πολυμεσικό υλικό.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΜΕΡΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

Σπάνιες στιγμές της γερμανικής κατοχής, από τον κινηματογραφιστή εκείνης της εποχής, Άγγελο Παπαναστασίου.


(ΕΤ-1, Αφιέρωμα στη δεκαετία του 1940, 28 Οκτωβρίου 2012.)

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ ΤΗΣ ΑΛΦΑΒΗΤΑ



Για να κάνετε αυτό το παιχνίδι  απλά γράψτε κάθε γράμμα του αλφάβητου, κεφαλαίο και πεζό γράμμα, σε μια σειρά από μπάλες του πινγκ-πονγκ  και σε ρολά κουζίνας, κομμένα σε διαφορετικά μήκη.

Βάζουμε όλες τις μπάλες σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια τοποθετούμε τα ρολά σε τυχαία σειρά στο πάτωμα.

Φωνάζουμε  κάθε γράμμα χρησιμοποιώντας τον ήχο του (φώνημα) και  το παιδί θα πρέπει  να βρει το αντίστοιχο γράμμα (γράφημα) σε κάθε μπάλα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και στη συνέχεια ,να τα τοποθετήσει  μέσα στο σωστό ρολό, ενώ  ταυτόχρονα θα λέει τους ήχους πολύ δυνατά.
Η ιδέα είναι από:http://theimaginationtree.com

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Ο ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ



Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν (πολυτονικά: Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν) είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός το 1823, τμήμα του οποίου αποτελεί τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας (από το 1865) και της Κύπρου από το 1966. Είναι ο μεγαλύτερος εθνικός ύμνος στον κόσμο σε μέγεθος, αποτελούμενος από 158 στροφές ή 632 στίχους.
Το ποίημα γράφτηκε από τον Διονύσιο Σολωμό τον Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο και έναν χρόνο αργότερα τυπώθηκε στο Μεσολόγγι. Το ποίημα συνδυάζει στοιχεία από τον ρομαντισμό αλλά και τον κλασικισμό. Οι στροφές που χρησιμοποιούνται είναι τετράστιχες, ενώ στους στίχους παρατηρείται εναλλαγή τροχαϊκών οκτασύλλαβων και επτασύλλαβων. Το 1828 μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο Νικόλαο Μάντζαρο πάνω σε λαϊκά μοτίβα, για τετράφωνη ανδρική χορωδία. Από τότε ακουγόταν τακτικά σε εθνικές γιορτές, αλλά και στα σπίτια των Κερκυραίων αστών και αναγνωρίστηκε στη συνείδηση των Ιονίων ως άτυπος ύμνος της Επτανήσου. Ακολούθησαν και άλλες μελοποιήσεις από τον Μάντζαρο (2η το 1837 και 3η το 1839-'40), ο οποίος υπέβαλε το έργο του στον Βασιλιά Όθωνα (4η «αντιστικτική» μελοποίηση, Δεκέμβριος 1844).
Παρά την τιμητική επιβράβευση του μουσικοσυνθέτη Μάντζαρου με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρα (Ιούνιος 1845) και του Διονυσίου Σολωμού με τον Χρυσό Σταυρό του ίδιου Τάγματος (1849), το έργο (και ειδικά η πρώτη μελοποίησή του) διαδόθηκε μεν ως «θούριος», αλλά δεν υιοθετήθηκε ως ύμνος από τον Όθωνα. Ο Μάντζαρος το 1861 επανεξέτασε για 5η φορά το έργο, αυτή τη φορά σε ρυθμό εμβατηρίου κατά παραγγελία του Υπουργού Στρατιωτικών.
Όταν ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ επισκέφθηκε την Κέρκυρα το 1865 μετά την ενσωμάτωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, άκουσε την εκδοχή για ορχήστρα πνευστών της αρχής της πρώτης μελοποίησης που έπαιζε η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας και του έκανε εντύπωση. Ακολούθησε Βασιλικό Διάταγμα του Υπουργείου Ναυτικών (Υπουργός Δ. Στ. Μπουντούρης) που το χαρακτήρισε «επίσημον εθνικόν άσμα» και διατάχθηκε η εκτέλεσή του «κατά πάσας τας ναυτικάς παρατάξεις του Βασιλικού Ναυτικού». Επίσης ενημερώθηκαν οι ξένοι πρέσβεις, ώστε να ανακρούεται και από τα ξένα πλοία στις περιπτώσεις απόδοσης τιμών προς τον Βασιλιά της Ελλάδος ή την Ελληνική Σημαία. Από τότε θεωρείται ως εθνικός ύμνος της Ελλάδος.
Το σύνολο της πρώτης μελοποίησης του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» τυπώθηκε για πρώτη φορά σε 27 μέρη στο Λονδίνο το 1873, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του συνθέτη του. Ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Μαργαρίτης Καστέλλης, πρώην διευθυντής του Μουσικού Σώματος, διασκεύασε τον «Εθνικό Ύμνο» για μπάντα κι αυτή η μεταγραφή (από την οποία απουσιάζει η σύντομη εισαγωγή) ανακρούεται από τις στρατιωτικές μπάντες ως σήμερα. Στα επτανησιακά μουσικά αρχεία σώζονται διασκευές του έργου για μπάντα χρονολογούμενες τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1840.
Το ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές· από αυτές οι 24 πρώτες καθιερώθηκαν ως εθνικός ύμνος το 1865. Οι δύο πρώτες ανακρούονται και συνοδεύουν πάντα την έπαρση και την υποστολή της σημαίας και ψάλλονται σε επίσημες στιγμές και τελετές. Κατά τη διάρκεια της ανάκρουσής του αποδίδονται ορθίως τιμές στρατιωτικού χαιρετισμού «εν ακινησία».
Από τις 18 Νοεμβρίου 1966 καθιερώθηκε με την απόφαση 6133[1] και εθνικός ύμνος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε ολόκληρο τον Εθνικό μας Ύμνο ΕΔΩ 

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

DAISY CHAIN-ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΠΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ



Η Daisy Chain είναι η συνέχεια του περσινού Dandelion. Η ιστορία της Daisy Chain ακολουθεί ένα μικρό κορίτσι, την Buttercup Bree, η οποία απλά δεν ταιριάζει με τους άλλους.

Περνάει την ημέρα της φτιάχνοντας στεφάνια από μαργαρίτες με την ελπίδα της εξάπλωσης ενός μηνύματος συναδέλφωσης με τους θύτες που την παρακολουθούν σε κάθε της βήμα.

Την ‪antibullying ιστορία αφηγείται η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός  Κέιτ  Γουίνσλετ.
πηγή:https://www.facebook.com/esafetygr?fref=nf