Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ ΔΕΝΤΡΑΚΙΑ ΑΠΟ ΣΠΑΓΓΟ



Παραλλαγή, σε ό,τι αφορά τον τελικό σχηματισμό, των κλασσικών παρόμοιων κατασκευών για χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά δεντράκια από σκοινί από το lovecreatecelebrate.com και για την οποία δεν θα χρειαστείτε παρά σπάγγο, ατλακόλ, μια μικρή ποσότητα πράσινου ή κόκκινου χρώματος (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε είδους μπογιά ακόμη και χρώμα τροφίμων), μεμβράνη τροφίμων και έναν κώνο ως "καλούπι", πάνω στο οποίο θα σχηματίσετε το δέντρο.
Μπορεί να είναι από φελιζόλ (σε όλα τα καταστήματα με είδη χόμπυ-κατασκευών) ή και από πολύ σκληρό χαρτόνι το οποίο απλώς θα τυλίξετε σαν ...χωνί και θα πιάσετε στις άκρες με συρραπτικό.
Καλύψτε το καλούπι σας με την μεμβράνη.Βουτήξτε ένα κομμάτι απλού σπάγγου-σκοινιού σε φυσική απόχρωση μέσα σε λίγη ατλακόλ και στην συνέχεια τυλίξτε το πολύ αραιά πάνω στον κώνο.
Κάντε ακριβώς το ίδιο με ένα δεύτερο κομμάτι σπάγγου που όμως θα έχετε πριν χρωματίσει βουτώντας για λίγη ώρα μέσα σε χρώμα ελαφρά αραιωμένο με λίγο νερό ή τοποθετώντας μια ποσότητα χρώματος απευθείας μέσα στην κόλλα.

Εναλλακτικά μπορείτε φυσικά να βάψετε το σκοινί και χρησιμοποιώντας ένα μικρό πινελάκι, το μήκος σκοινιού που χρειάζεστε είναι πολύ λίγο και η διαδικασία δεν θα σας ταλαιπωρήσει.
Το χρωματισμένο σκοινί, αφού το βουτήξετε στην κόλλα, θα το τυλίξετε πάνω-δίπλα ακριβώς στο ήδη τυλιγμένο στον κώνο σκοινί σε φυσική απόχρωση.
Αφήστε την κατασκευή να στεγνώσει εντελώς. Ειδικά αν έχετε χρησιμοποιήσει λίγο παραπάνω ποσότητα κόλλας από το κανονικό ίσως το σκοινί χρειαστεί μία ολόκληρη ή και δύο ημέρες για στεγνώσει-σταθεροποιηθεί εντελώς, πριν τραβήξετε προσεκτικά τον κώνο από το εσωτερικό της κατασκευής και ξεκολλήσετε την μεμβράνη στα σημεία που πιθανόν έχει κολλήσει πάνω στον σκοινί.
Οι μινιατούρες αυτές χριστουγεννιάτικου έλατου σε σπειροειδή μορφή είναι πολύ ιδιαίτερα, μπορούν να στολιστούν και με φωτάκια ή όποιον άλλον τρόπο θέλετε και φυσικά μπορούν να δημιουργηθούν σε όποιο μέγεθος επιθυμείτε, ανάλογα με το μέγεθος του καλουπιού που θα χρησιμοποιήσετε. 

Πηγή: http://www.soulouposeto.gr/2015/11/blog-post_60.html

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ

Όπως το σενάριο ενός ηθοποιού, έτσι και ένα φύλλο μουσικής καθοδηγεί τον μουσικό για το τι πρέπει να παίξει (το βήμα) και πώς να το παίξει (ο ρυθμός). Οι παρτιτούρες μπορεί να φαίνονται περίπλοκες στους μαθητές, αλλά από τη στιγμή που γίνουν κατανοητά μερικά απλά στοιχεία, όπως νότες, κλειδιά και μέτρο, τότε όλα απλοποιούνται.
Ο Tim Hansen εξηγεί τα βασικά σημεία ανάγνωσης μιας παρτιτούρας σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και χρήσιμο μάθημα του Ted-Ed (με ελληνικούς υπότιτλους).
Αναδημοσίευση από:http://edtech.gr
 

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ


Η ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ της κινηματογραφικής ομάδας "Ταινίες από ξυλομπογιά" (ΣΤ', 17ο ΔΣ ΡΟΔΟΥ, 2015-2016)

Έρευνα - Μοντάζ: Πάνος Δρακόπουλος (κος Μενεξές)
Μουσική: Μ. Λοΐζος, Μ. Θεοδωράκης
Εικόνες - ήχος: Αρχείο ΕΡΤ & Π. Βούλγαρη

Παραγωγή: ΤΑ ΟΥΡΑΝΟΠΟΙΗΜΑΤΑΚΙΑ, [Νοέμβριος 2014]

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΧΡΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ...

Οι δραστήριοι γονείς μας σε δράση, για άλλη μια φορά, με μοναδικό στόχο να ομορφύνουν την καθημερινότητά μας και να βάλουν χρώμα στη ζωή μας! Συγχαρητήρια σε όλους σας,ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε αυτή τη φορά να γίνει σεβαστή αυτή η προσπάθεια και να μην γίνει στόχος βανδαλισμού, όπως γίνεται συνήθως!














Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Ο Μαραθώνιος Δρόμος είναι αγώνας αντοχής δρόμου κάλυψης επίσημης απόστασης 42,195 χιλιομέτρων (26,219 μίλια), που περιλαμβάνεται στα σύγχρονα ολυμπιακά αθλήματα.
Ο αγώνας ονομάζεται έτσι από την ιστορική διαδρομή του Αθηναίου στρατιώτη ημεροδρόμου Φειδιππίδη που μετά τη μάχη του Μαραθώνα (490 π.χ) έτρεξε από το πεδίο της μάχης στην Αθήνα για να μεταφέρει τα νικητήρια νέα με τη λέξη "νενικήκαμεν".
Η ιστορική ακρίβεια αυτού του γεγονότος επιβεβαιώνεται από τον Φιλόστρατο, που αναφέρεται στο θεσμό των στρατιωτών ημεροδρόμων αγγελιαφόρων, τον Ηρόδοτο, τον Πλούταρχο και τον Λουκιανό.

Γέννηση του Μαραθωνίου
Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε ως άθλημα "μαραθώνιος δρόμος", αλλά και ούτε είχε θεσμοθετηθεί κάτι παρόμοιο. Η ιδέα της γέννησης αυτού του αθλήματος και η ένταξή του στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες οφείλεται στον Γάλλο γλωσσολόγο και ελληνιστή Michel Breal φίλο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν που πρότεινε κατά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα "την επανάληψη του διάσημου εκείνου δρόμου που εξετέλεσε ο στρατιώτης του Μαραθώνος".
Μάλιστα λέγεται για τον Μ. Breal, πως αν και είχε ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων με θέματα από την Ελληνική Μυθολογία και την αρχαία ελληνική ιστορία, αρχικά όταν έκανε την παραπάνω πρόταση δεν γνώριζε πόση ήταν στην πραγματικότητα η απόσταση αυτή. Όταν όμως ενημερώθηκε ότι αυτή ήταν περίπου 40 χλμ. προσπάθησε να υπαναχωρήσει πλην όμως ήταν αργά, το αγώνισμα είχε ήδη συμπεριληφθεί στο επίσημο πρόγραμμα των αγώνων εκείνων και είχε σταλεί σε διάφορες χώρες. Τελικά προσφέρθηκε να αθλοθετήσει ο ίδιος το νέο αυτό αγώνισμα, για το οποίο και ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ αθλοθέτησε κύπελλο.

Έτσι ο Μαραθώνιος κατέστη ένα από τα πρώτα σύγχρονα ολυμπιακά αθλήματα των αγώνων του 1896, του οποίου η συναρπαστική ιστορία ξεκινά στις 10 Μαρτίου του 1896 (π.η.) όπου στην Αθήνα διεξάχθηκαν οι πανελλήνιοι προκριματικοί του αγωνίσματος για τον καθορισμό των πρώτων έξι αθλητών που θα λάμβαναν μέρος στου επίσημους Ολυμπιακούς τον επόμενο μήνα. Αφέτης του προκριματικού εκείνου αγώνα ήταν ο ταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος. Μετείχαν 38 δρομείς και οι τρεις πρώτοι νικητές ήταν:
  • Πρώτος ο Χ. Βασιλάκος (ελεύθερης συμμετοχής) που πέτυχε χρόνο 3 ώρες και 18 πρώτα λεπτά.
  • Δεύτερος ο Ν. Μπελόκας (αθλητής του Πανελληνίου) με χρόνο 3 ώρες και 21 πρώτα λεπτά και
  • Τρίτος ο Δ. Δεληγιάννης (επίσης αθλητής του Πανελληνίου) με χρόνο 3 ώρες και 33 πρώτα λεπτά.
Κρίνοντας όμως η επιτροπή ότι οι προβλεπόμενοι έξι θα ήταν πολύ λίγοι έναντι του αριθμού των συμμετοχών των ξένων χωρών αποφασίστηκε την επόμενη ημέρα να αυξηθούν σε 16 και να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις για συμμετοχή και άλλων αθλητών, αναρτώντας έντυπα στην Αθήνα και στην επαρχία. Έτσι οι νέες εγγραφές αθλητών έφθασαν τις 85. Στους δεύτερους προκριματικούς που ακολούθησαν, στις 25 Μαρτίου (την ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων) έλαβαν μέρος οι 38 από τους 85 όπου και προκρίθηκαν οι:
  • Πρώτος ο Δ. Δεληγιάννης με χρόνο 3 ώρες και 3 λεπτά
  • Δεύτερος ο Αυστραλός Έντγουϊν Φλακ
  • Τρίτος ο Ν. Μπελόκας, ....7ος ο Χ. Βασιλάκος και 17ος ο Σπύρος Λούης με 3 ώρες και 22΄.
Ολυμπιακός Μαραθώνιος του 1896
 
Ο Πρώτος επίσημος Ολυμπιακός Μαραθώνιος διεξήχθη την 5η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, των πρώτων από της αναβίωσής τους, στις 29 Μαρτίου του 1896 ημέρα Παρασκευή. Αφετηρία ήταν ο Τύμβος του Μαραθώνα και ακολουθώντας την πιθανότερη και ασφαλή κατά τους ιστορικούς διαδρομή, δηλαδή διαδρομή Βρανά - Εκάλη - Κηφισιά - Ψυχικό - Αθήνα (λεωφόρο Κηφισίας) - Ηρώδου Αττικού, τερμάτισε εντός του Παναθηναϊκού Σταδίου, η ανέγερση του οποίου είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, που ήταν κατάμεστο από κόσμο.
Κατά τη διαδρομή υπήρξαν πολλές αλλαγές στη θέση των πρώτων δρομέων. Στα πρώτα 10 χιλιόμετρα προηγούνταν σαφώς οι ξένοι δρομείς Λερμουσό (Lermusiau), Φλακ (Flack) και Μπλαίηκ (Blake), μετά όμως από τα 20 χλμ. που αποτελούσε το μέσο της διαδρομής άρχισαν οι Έλληνες δρομείς Βασιλάκος, Λούης και Μπελόκας να αναπτύσσουν την ταχύτητά τους. Στο 23ο χλμ. ο Μπλαίηκ δεν αντέχει άλλο και εγκαταλείπει τον αγώνα. Στο 32ο χλμ ο Λερμουζό παράπεσε χάνοντας πολύτιμο χρόνο, ενώ λίγο μετά εγκαταλείπει και ο Φλακ, οπότε και τέθηκαν στην αρχή του αγώνα ο Λούης ακολουθούμενος από τον Βασιλάκο.
Σύμφωνα με αφήγηση του Βασιλάκου, ως το Σταυρό της Αγ. Παρασκευής έτρεχαν μαζί με το Λούη, αλλά εκεί τους εγκατέλειψαν οι συνοδοί αξιωματικοί και έσπευσαν στον Στάδιο. Τότε πολλοί χωρικοί, συντοπίτες του Λούη, οι οποίοι παρακολουθούσαν άρχισαν να τον επευφημούν και στη συνέχεια τον ακολούθησαν με άλογα, κάρα και ποδήλατα εμποδίζοντας τον Βασιλάκο να προσπεράσει: "οι παριστάμενοι χωρικοί ηκολούθησαν τον Λούη ενθαρρύνοντες αυτόν. Κατόπιν τον ηκολούθησαν άμαξαι, κάρρα, ποδήλατα, ίπποι κτλ. Εγώ δεν έσπευσα να διασχίσω το πλήθος δια να τον νικήσω ή να τον συναγωνισθώ και κατ' ανάγκην παρέμεινα όπισθεν του πλήθους."[1]
Όταν ιππέας αγγελιαφόρος φτάνει στο Στάδιο και αναγγέλλει «προηγείται Έλλην» ακολούθησε παραλήρημα. Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος σπεύδει και αναμένει τον πρώτο δρομέα στη συμβολή των οδών Λ. Κηφισίας (όπως λέγονταν τότε τη Βασιλίσσης Σοφίας) και Ηρώδου Αττικού όπου καταφθάνει ο Σπύρος Λούης τον οποίο και συνοδεύει τιμητικά μέχρι το τέρμα εντός του Σταδίου.
Η είσοδος του Λούη στο Στάδιο ξεσήκωσε όλους τους θεατές που όρθιοι παραληρούσαν και ζητωκραύγαζαν ρυθμικά το επίθετό του όπου και τερματίζει με χρόνο 2 ώρες, 58΄ και 50΄΄, ενώ δεύτερος εισήλθε στο Στάδιο, μόλις μετά επτά λεπτά, ο Χαρίλαος Βασιλάκος τερματίζοντας σε χρόνο 3 ώρες, 06΄ και 30΄΄.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896 έζησαν εκείνη την ημέρα την σπουδαιότερη στιγμή. Απευθυνόμενος ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν στο Σπύρο Λούη του είπε «Σήμερα έγραψες ιστορία».
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ


Ο νέος κόμβος«Ακολούθησε τον Οδυσσέα» καλεί τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι εξερεύνησης του ελληνικού πολιτισμού και περιλαμβάνει:

Αποθετήριο με μηχανή αναζήτησης, όπου έχουν αποδελτιωθεί κυρίως αρχεία pdf, αρχεία ήχου, links που οδηγούν σε διαδραστικά παιχνίδια κ.λπ. με εκπαιδευτικό υλικό και προτάσεις περιήγησης που έχουν σχεδιάσει οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα Δημόσια Μουσεία της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αναζητούν υλικό ανά θέμα (με λέξεις κλειδιά), χρονική περίοδο ή περιφέρεια.

Το εκπαιδευτικό υλικό αφορά δεκατέσσερις θεματικές ενότητες που καλύπτουν ένα χρονικό φάσμα από την Εποχή του Χαλκού έως και τον 20ό αιώνα.  Για κάθε θεματική ενότητα προβλέπεται διαδρομή για εκπαιδευτικούς και διαδρομή για μαθητές με κείμενα, προτάσεις

Οι εκπαιδευτικοί

Μπορούν να αντλήσουν:

ψηφιακά έντυπα με ενδιαφέροντα θέματα και οδηγούς περιήγησης για σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα –

προτάσεις για να πραγματοποιήσουν με τους μαθητές τους ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια –

υποστηρικτικό υλικό για την καλύτερη αξιοποίηση του περιεχομένου της Πύλης, όπως προτάσεις επίσκεψης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, εκπαιδευτικούς στόχους και λύσεις των προτεινόμενων δραστηριοτήτων, σύνδεση των θεματικών ενοτήτων με τη σχολική ύλη και σχετική βιβλιογραφία.

Οι μαθητές

Μπορούν να μάθουν για τον ελληνικό πολιτισμό και τη ζωή των ανθρώπων σε διάφορες εποχέςνα εξερευνήσουν πρωτότυπες ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες και παιχνίδια στο σπίτι ή στο σχολείο –

να διαβάσουν ψηφιακά έντυπα με ενδιαφέροντα θέματα και οδηγούς περιήγησης για σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα.

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

EMBARKED - ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΟ ΑΓΑΠΟΥΝ





Η διαχρονική σχέση ενός δέντρου και ενός παιδιού, όπως αυτή αποτυπώνεται σε ένα υπέροχο animation που αξίζει να δείτε

Μια σχέσης, φιλίας, μια σχέση αγάπης, που σίγουρα δοκιμάζεται όταν το παιδί εγκαταλείπει το αγρόκτημα που ζούσε για να πάει στην πόλη…

Μια υπέροχη, τρυφερή ταινία, που αναδεικνύει τη φίλια και που φέρει τον τίτλο «Embarked».