Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 18 ΜΑΪΟΥ

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών "με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών".
Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ' όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και τον πολιτισμό. Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ' ολόκληρη την Ελλάδα. Τη 18η Μαΐου, ημέρα του εορτασμού, η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2014:                                                          
"Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν"
Το προτεινόμενο θέμα για το 2014 είναι:" Museum collections make connections" και μας θυμίζει ότι τα μουσεία είναι ζωντανοί οργανισμοί που βοηθούν στη δημιουργία δεσμών μεταξύ των επισκεπτών, των γενεών και των πολιτισμών παντού στον κόσμο.
Το μουσείο είναι ένας οργανισμός που διατηρεί και κοινωνεί το παρελθόν, ενώ βρίσκεται σταθερά στο παρόν. Αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ των γενεών, αφού επιτρέπει στις παρούσες και τις μελλοντικές γενιές να κατανοήσουν καλύτερα τις ρίζες και την ιστορία τους.
πηγή:http://network.icom.museum/icom-greece/drastiriotites/diethnis-imera-moyseion/


Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς ημέρας μουσείων, ας ακούσουμε  ένα τραγουδάκι που όλοι έχουμε αγαπήσει από το δίσκο "Εδώ Λιλιπούπολη" του Μάνου Χατζιδάκι, που κυκλοφόρησε το 1980.

"Μες στο μουσείο":




ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ:

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα μουσεία της Αθήνας με αφορμή τον εορτασμό της διεθνούς ημέρας μουσείων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου