Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες, χωρίς διακρίσεις. 

Τι είναι όμως τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Ας ξεκινήσουμε με κάποιους βασικούς ορισμούς.

  • Άνθρωπος: Ένα μέλος του είδους Homo sapiens, ένας άντρας, μία γυναίκα, ένα παιδί.
  • Δικαιώματα: Πράγματα τα οποία δικαιούσαι ή σου επιτρέπονται, εγγυημένες ελευθερίες.
  • Ανθρώπινα δικαιώματα: Τα δικαιώματα που έχεις επειδή είσαι άνθρωπος. 
Αν ρωτούσατε τους ανθρώπους στο δρόμο "Τι είναι τα ανθρώπινα Δικαιώματα;" θα παίρνατε
διαφορετικές απαντήσεις. Θα σας έλεγαν κάποια από τα δικαιώματα που γνωρίζουν αλλά λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν όλα τα δικαιώματά τους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα βασίζονται στην αρχή του σεβασμού του ατόμου. Η βασική θεώρησή τους είναι ότι κάθε άτομο είναι ένα ηθικό και λογικό ον που αξίζει να του φέρονται με αξιοπρέπεια. Αποκαλούνται ανθρώπινα δικαιώματα γιατί είναι οικουμενικά, δηλαδή, τα δικαιούνται όλοι, χωρίς να έχει σημασία ποιοι είναι και πού ζουν, απλώς γιατί είναι ζωντανοί. 

Σε παλιότερες εποχές δεν υπήρχαν ανθρώπινα δικαιώματα. Μετά ήρθε η ιδέα ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν συγκεκριμένες ελευθερίες. Και αυτή η ιδέα στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αποτυπώθηκε στο έγγραφο που ονομάζεται Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τα 30 άρθρα- δικαιώματα που πρέπει να παρέχονται σε όλους τους ανθρώπους, από όλους τους λαούς και όλα τα έθνη.

Άρθρο 1ο: "Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.

Διάβασε και τα 30 άρθρα-δικαιώματα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΩ



Δες ένα εκπαιδευτικό βίντεο για την ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου