Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/4#ixzz3Tmi4XAdp



Το doodle της Google για το φετινό εορτασμό παρουσιάζει γυναίκες να κάτέχουν θέσεις σε επαγγέλματα που μέχρι πρόσφατα κατείχαν μόνο άντρες:



Κατά πόσο όμως έχει εξαλειφθεί η ανισότητα των δύο φύλων;
Μία παγκόσμια έρευνα της Gallup ανέλυσε παράγοντες όπως ο νόμος και η τάξη, τα τρόφιμα, η στέγαση, η εργασία, η οικονομία, η υγεία και η καθημερινή εμπειρία και διαπίστωσε ότι μόλις 1 στις 4 γυναίκες «ευημερούν», ενώ περίπου 2 δισεκατομμύρια γυναίκες ζουν δύσκολες καταστάσεις.
Η Ισλανδία, η Σουηδία και η Δανία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών με γυναίκες που ευημερούν, ενώ η Αμερική έρχεται 7η παγκοσμίως. Στον αντίποδα, οι τρεις χώρες στις οποίες είναι πιο δυστυχισμένες οι γυναίκες είναι η Βουλγαρία, το Αφγανιστάν και η Αρμενία.
Ωστόσο τη χαμηλότερη βαθμολογία της Gallup έλαβε η Συρία, μια χώρα που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο για σχεδόν τέσσερα χρόνια. Ο πόλεμος έχει σκοτώσει πάνω από 200.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει κατ 'εκτίμηση 12 εκατομμύρια στο εσωτερικό της χώρας και σε διασυνοριακό επίπεδο.
Ακολουθούν μερικά στατιστικά ερευνών που αφορούν την οικονομία, την υγεία, την εκπαίδευση και τη γενική αντιμετώπιση των γυναικών και δείχνουν ότι χρειάζεται ακόμα προσπάθεια για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων.








Πηγή: Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, όμως, πόσα έχουν αλλάξει τελικά; Η ανισότητα σε γραφήματα [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/195050/pagkosmia-imera-tis-gynaikas-omos-posa-ehoyn-allaxei-telika-i-anisotita-se-grafimata#ixzz3Tmo5iobg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου