Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟΝ TADEUSZ MAKOWSKI

" Let's paint together" ..... εμπνευσμένοι από τα έργα του Tadeusz Makowski!

O Tadeusz Makowski ήταν Πολωνός ζωγράφος, εικονογράφος και γραφίστας, συγγραφέας των κειμένων για τη θεωρία της τέχνης. Γεννήθηκε το 1882 στο Oświęcim. 
Ο Makowski σπούδασε φιλολογία στο Τμήμα Φιλοσοφίας στην Κρακοβία από το 1902 έως το 1906. Ταυτόχρονα (από το 1903) παρακολούθησε μαθήματα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Το 1908, ολοκλήρωσε την καλλιτεχνική παιδεία του με άριστα. Το 1907 και το 1908, ταξίδεψε στην Ιταλία πολλές φορές, και επισκέφθηκε το Κίεβο το 1907 και το 1912. Στα τέλη του 1908 έως 1909, ο Makowski ταξίδεψε σε όλο το Μόναχο στο Παρίσι, όπου έζησε για το υπόλοιπο της ζωής του.


Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία σχεδιάζοντας αγροτικά τοπία και πίνακες με θέμα τη νεκρή φύση.



Το 1918, Makowski εισήγαγε ένα μοτίβο που θα είναι κεντρικής σημασίας για το έργο του στη συνέχεια : τη φιγούρα ενός παιδιού. Ο καλλιτέχνης ξεκίνησε να δημιουργεί εικόνες παιδιών χρησιμοποιώντας παστέλ αποχρώσεις..
Τα παιδιά του έχουν όλα λεπτά χαρακτηριστικά και κάπως έκπληκτες, στοχαστικές εκφράσεις στα ορθάνοιχτα μάτια τους. 
 Το 1930, τα έργα ζωγραφικής του Makowski έγιναν πιο εξπρεσιονιστικά. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε απλοποιημένα σχήματα - τρίγωνα, κυλίνδρους, κώνους  και έκανε τις γραμμές του σαφέστερες. Ο ίδιος περιόρισε το φάσμα των χρωμάτων σε γήινες αποχρώσεις, κυρίως καφέ απόχρωση με κόκκινο και γκρι και χρησιμοποίησε παχύτερα στρώματα χρώματος. 
Πολλά από τα έργα του απεικονίζουν ένα σχήμα-μαριονέτα. Με τον τρόπο αυτό, ο Makowski δημιούργησε μια τραγελαφική όψη της ανθρώπινης ύπαρξης, έναν κόσμο που κυριαρχείται από τις μάσκες και τα σκηνικά, μια πραγματικότητα που είναι μια μεταμφίεση γεμάτη με μελαγχολία, όπως πιερότους-παιδιά «παγωμένα» σε θεατρικές πόζες. 
 Oι «κλόουν» που συχνά συνοδεύονται από τα κατοικίδια ζώα και τα πουλιά, υπάρχουν σε έναν απροσδιόριστο, αφηρημένο χώρο, σε θεατρικό περιβάλλον, στο εσωτερικό των στούντιο, καλύβες, ή σε αυλές.
Οι σκηνές καρναβαλιού είναι ένα άλλο επαναλαμβανόμενο μοτίβο.
Το 1930, ο καλλιτέχνης δημιούργησε μια σειρά από πίνακες που απεικονίζουν επαγγέλματα.

Πέθανε το 1932 στο Παρίσι.



Tadeusz Makowski DZIECKO from agatak on Vimeo.


Έργα των μαθητών εμπνευσμένα από τον Tadeusz Makowski
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου