Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ- ΜΙΓΚΕΛ ΝΤΕ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) ας γνωρίσουμε έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς παγκοσμίως τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες και το διασημότερο μυθιστόρημά του τον Δον Κιχώτη.


Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα (29 Σεπτεμβρίου 1547 – 22 Απριλίου 1616) ήταν Ισπανός λογοτέχνης, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Το έργο του ανήκει χρονικά στη «χρυσή εποχή» (περ. 1492-1648) της Ισπανίας, κατά την οποία παρατηρήθηκε μία εξαιρετική άνθιση στις τέχνες, ενώ ο ίδιος αποτελεί έναν από τους μείζονες λογοτέχνες παγκοσμίως. Το διασημότερο μυθιστόρημά του, ο Δον Κιχώτης, συγκαταλέγεται στα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, μεταφρασμένο σε περισσότερες από εξήντα γλώσσες και έχοντας υποβληθεί σε συστηματική ανάλυση και κριτικό σχολιασμό από το 18ο αιώνα.
 Πηγή: Βικιπαίδεια



Οι ιστορίες με ιππότες δεν ενθουσιάζουν μόνο τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους. Γι’ αυτό και το σπουδαιότερο ιπποτικό έργο όλων των εποχών, ο “Δον Κιχώτης”, διαβάζεται από ανθρώπους όλων των ηλικιών σε ολόκληρο τον κόσμο, από το 1605 που γράφτηκε μέχρι και σήμερα!
Ποιος ακριβώς όμως ήταν ο Δον Κιχώτης; Ο ήρωας του έργου είναι ένας συνταξιούχος ευγενής από το χωριό Μάντσα της Ισπανίας, με το όνομα Αλόνσο Κιχάνο. Ο Αλόνσο λατρεύει τις ιστορίες με ιππότες και μάλιστα ξοδεύει σχεδόν ολόκληρη την περιουσία του για την αγορά βιβλίων. Είναι τόσο μεγάλο το πάθος του που φτάνει να πιστέψει ότι είναι και ο ίδιος ιππότης! Μια μέρα, λοιπόν, αποφασίζει να εγκαταλείψει την ανιαρή ζωή του και να γίνει περιπλανώμενος ιππότης, αφού πρώτα αλλάζει το όνομά του σε Δον Κιχώτη! Μοναδικός σύντροφος στο ταξίδι του είναι ο πιστός υπηρέτης του Σάντσο Πάντσα, ο οποίος, σε αντίθεση με τον ονειροπαρμένο κύριό του, πιστεύει μόνο στη λογική!
Στη φανταστική πορεία τους, οι δύο ήρωες συναντούν γίγαντες, δράκους, δαίμονες, αλλά και πονηρούς κι επικίνδυνους ανθρώπους. Ο Δον Κιχώτης χωρίς ποτέ να χάνει το θάρρος του, ακολουθεί το δρόμο της αρετής και προσπαθεί να επιβάλει το δίκαιο, χωρίς να λείπουν οι δυσκολίες και οι αναποδιές!
Παρόλο που στις μέρες μας το βιβλίο κυκλοφορεί σε έναν τόμο, όταν το έγραψε ο συγγραφέας εκδόθηκε σε δύο τόμους, ο πρώτος το 1605 και ο δεύτερος το 1615. Το βιβλίο του Θερβάντες και ο τόσο ξεχωριστός αυτός ήρωας που δημιούργησε έχουν εμπνεύσει χιλιάδες συγγραφείς και ποιητές, ενώ πρόκειται για ένα έργο που συνεχίζει να μας επηρεάζει μέχρι και σήμερα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, μέσα από τις περιπέτειες του Δον Κιχώτη προέκυψε και η λέξη “δονκιχωτισμός”, που σημαίνει τη μανία να διορθώνει κανείς τα στραβά, να υπερασπίζεται τους καταπιεσμένους και να προσπαθεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Ακόμα κι αν αυτό είναι τρομερά δύσκολο ή και αδύνατο κάποιες φορές.
Πηγή:http://www.oikade.gr/Children/Art/books/don-kixwtis


Διαβάστε ΕΔΩ τον Δον Κιχώτη και τη μάχη με τους ανεμόμυλους 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου