Σάββατο 7 Μαΐου 2016

ΠΩΣ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ



Για το πιο τρυφερό άγγιγμα, για αυτήν την ψυχή που η αγάπη της ξεπερνά κάθε όριο, γι’ αυτό το μοναδικό ρόλο που δίνει η φύση αξίζουν πολλά παραπάνω από μια Παγκόσμια Ημέρα Γιορτής, πιο πολλά από ένα μπουκέτο λουλούδια ή μια αγκαλιά. Αλλά και μόνο αυτό αρκεί να δείξουμε στη μανούλα μας πόσο πολύ την αγαπάμε και την εκτιμάμε! Η εκδήλωση της στοργής μας με οποιονδήποτε τρόπο είναι ό,τι πιο γλυκό μπορούμε να κάνουμε για να δείξουμε την εκτίμησή μας στη μητέρα μας! Με αφορμή την Παγκόσμια Γιορτή της Μητέρας που γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου αξίζει να μάθουμε την προέλευση αυτής της συγκινητικής γιορτής!

Ως πρώτη αναφορά για τη γιορτή της μητέρας έχουμε την Αρχαία Ελλάδα όπου υπήρχε η γιορτή της Άνοιξης κατά την οποία λατρευόταν η μητέρα Γη δηλαδή η μητέρα όλων των ανθρώπων και των θεών. Μετέπειτα την αντικατέστησε η θεά της γονιμότητας Ρέα και κόρη της Γαίας, σύζυγος του Κρόνου και μητέρα του Δία .

Στα νεότερα χρόνια υπάρχει μια εκδοχή αποκαλούμενη “Mothering Sunday”. H 4η Κυριακή της Σαρακοστής στην Αγγλία είχε καθιερωθεί ως γιορτή προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά τη γιορτή αυτή οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να περάσουν μια μέρα με τις μητέρες τους! Με την εξάπλωση του Χριστιανισμού η γιορτή αυτή συνδέθηκε με την έννοια της Μητέρας Εκκλησίας κι έτσι οι άνθρωποι συνήθιζαν να προσφέρουν λουλούδια, φυτά και γλυκά στις μητέρες τους!

Για την καθιέρωση όμως της Γιορτής της Μητέρας κάθε 2η Κυριακή του Μαΐου φαίνεται πως ευθύνεται μια γυναίκα με το όνομα Ann Jarvis η οποία το 1907 ξεκίνησε μια κινητοποίηση για να καθιερωθεί μια εθνική γιορτή της μητέρας στην Αμερική επιθυμώντας να τιμήσει τη μητέρα της που είχε πεθάνει. Η μητέρα της Αnn το 19 αι. στα χρόνια του Εμφυλίου πολέμου είχε δημιουργήσει τη λέσχη “MothersDay Work Clubs” με σκοπό να διδάξει στις γυναίκες της εποχής πώς να μεγαλώνουν και να φροντίζουν σωστά τα παιδιά τους και το 1868 οργάνωσε τη μέρα “MothersFriendship Day,” και συγκεντρώθηκαν οι μητέρες για να προωθήσουν τη συμφιλίωση. Εξαιτίας αυτών των ενεργειών η Ann συνέλαβε την ιδέα της γιορτής της μητέρας ως έναν τρόπο τιμής και εκτίμησης προς όλες τις μητέρες και τις αξιέπαινες προσπάθειες για τα παιδιά τους. Αφού κατάφερε να κερδίσει μια οικονομική ενίσχυση από ένα κατάστημα οργάνωσε την πρώτη επίσημη Γιορτή της Μητέρας στην Βιρτζίνια. Χιλιάδες άνθρωποι εκείνη την ημέρα συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν. Η Αnn κατάφερε μετά από επιστολές και άρθρα σε εφημερίδες και πολιτικούς να κερδίζει τη θέση της Γιορτής της Μητέρας στο ετήσιο ημερολόγιο πολλών πολιτειών της Αμερικής με αποτέλεσμα το 1914 να καθιερωθεί επίσημα στην Αμερική.

Από τη στιγμή της καθιέρωσης της Γιορτής, άρχισε στην Αμερική η εμπορευματοποίησή της κάτι που εξόργισε την Αnn η οποία κατέβαλε πολλές προσπάθειες να βγάλει την εμπορική ταμπέλα από τη Γιορτή αυτή για να μην εξαφανιστεί η ουσία της. Την υπόλοιπη ζωή της την αφιέρωσε προσπαθώντας να διαγράψει τη Γιορτή αυτή από το Ημερολόγιο. Mothers-Day

Πλέον η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται σε όλες τις χώρες και είναι αλήθεια ότι εκείνη την ημέρα τα τηλέφωνα σπάνε, τα ανθοπωλεία και τα ζαχαροπλαστεία σημειώνουν αυξήσεις στις πωλήσεις τους και οι μητέρες χαμογελάνε! Όποια κι αν είναι η άποψη του καθενός για τη σημασία της γιορτής, για το αν έχει χάσει την ουσία της ή αν είναι εμπορική σίγουρα μπορούμε να ευχηθούμε με τον τρόπο μας και αξίζει να δούμε ένα χαμόγελο από τις γενναίες αυτές γυναίκες που μας έφεραν στη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου