Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ (TRAFFICKING) ΠΑΙΔΙΩΝ

" Διακίνηση (trafficking) παιδιών"


Διακίνηση (trafficking) είναι η μετακίνηση ενός παιδιού με σκοπό την εκμετάλλευση δια της βίας και της πλάνης. Επηρεάζει κυρίως τα φτωχότερα παιδιά και οικογένειες. Η χρήση παιδιών ως  αντικείμενο για εκμετάλλευση είναι μια κερδοφόρα διεθνής επιχείρηση. Όπως και άλλες μορφές εγκληματικής δραστηριότητας, η διακίνηση είναι μια μυστική δραστηριότητα δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
  • Σε όλο τον κόσμο 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα παράνομης διακίνησης (trafficking) κάθε χρόνο.
  • Έως και 1,8 εκατομμύρια παιδιά, τα περισσότερα από αυτά κορίτσια, πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
  • Περίπου 5,7 εκατομμύρια παιδιά εμπλέκονται σε μορφές εξαναγκαστικής εργασίας ή δουλείας.
  • Στην Ανατολική Ασία & Ειρηνικό, το μεγαλύτερο μέρος της διακίνησης αφορά τη σεξουαλική εκμετάλλευση, αν και κάποια παιδιά προορίζονται για αγροτικές ή βιομηχανικές εργασίες. Στη Νότια Ασία, η διακίνηση συχνά σχετίζεται με δουλεία για εξυπηρέτηση χρεών.
  • Στην Ευρώπη, τα παιδιά κυρίως διακινούνται από την Ανατολή προς τη Δύση.

Σε μερικές περιπτώσεις τα παιδιά απάγονται ή κλέβονται, πιο συχνά όμως η ιστορία ξεκινά με ψεύτικες υποσχέσεις. Οι έμποροι υπόσχονται στα νεαρά θύματά τους, κορίτσια των 12 χρόνων, μια καλύτερη ζωή σε άλλη χώρα. Οι γονείς, που θέλουν ό,τι καλύτερο για τα παιδιά τους, εξαπατώνται στην ελπίδα μιας αξιοπρεπούς εργασίας και καλύτερης εκπαίδευσης. Σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά αυτά καταλήγουν να εξαθλιώνονται, χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν εύκολα. Ακόμη χειρότερα, οι οικογένειες συχνά έχουν άγνοια του κινδύνου, πιστεύοντας ότι τα παιδιά τους θα έχουν μια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον έξω από την πατρίδα τους. Συχνά, παιδιά θύματα διακίνησης συλλαμβάνονται και κρατούνται ως παράνομοι μετανάστες. Κορίτσια μέχρι και 13 ετών (συνήθως από Ασία & Ανατολική Ευρώπη) διακινούνται ως νύφες κατά παραγγελία. 
Όμως το trafficking δεν αποσκοπεί μόνο στη σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση των παιδιών. Ο τελευταίος εφιάλτης στο trafficking είναι το εμπόριο οργάνων. 
Ο λόγος που προτιμούνται τα παιδιά είναι αφενός η ευκολία εξεύρεσης θυμάτων,και αφετέρου η καλύτερη πρόσληψη που έχουν τα παιδικά όργανα στο σώμα του ενήλικου λήπτη. 

Πηγή: www.unicef.gr

"1,2 million children"- Animation ταινία 

Το "1,2 million children" είναι ένα μικρό animation που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία φοιτητών από το ΤΕΙ Αθηνών και το οποίο βραβεύτηκε στο Διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας. Θέμα του έχει το παράνομο εμπόριο παιδιών. Παρουσιάζει το trafficking μέσα από τα μάτια ενός παιδιού από την Αφρική που κυνηγά το όνειρό του για την ελευθερία αλλά καταλήγει να γίνει μέρος αυτής της θλιβερής στατιστικής.

Σενάριο-σκηνοθεσία-animation-γραφιστικά: Έφη Παππά
Παραγωγή: Έφη Παππά-Στέλιος Πολυχρονάκης
Μουσική: Μαριέττα Φαφούτη
Μίξη ήχου: Στέλιος Κουπετόρης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου