Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ


Το αερόστατο



  Στις 21 Νοεμβρίου του 1783 έγινε ένα μεγάλο βήμα. Ο φαρμακοποιός Pilatre de Rozier και ο Marquis d' Arlandes πέταξαν για πρώτη φορά κάνοντας μια βόλτα πάνω από τις στέγες των σπιτιών στο Παρίσι. Το μεταφορικό τους μέσο δεν ήταν άλλο από ένα αερόστατο. Οι αδελφοί Montgolfier είχαν προηγηθεί φτιάχνοντας το πρώτο αερόστατο, αλλά οι επιβάτες δεν ήταν άνθρωποι. Ένα κατσίκι, μία πάπια κι ένας κόκορας ήταν οι επιβάτες του πρώτου αερόστατου


Η κατασκευή του αερόστατου λίγο πολύ παραμένει ίδια από τότε.Τα κύρια μέρη του είναι το μεγάλο υφασμάτινο μπαλόνι, που είναι ανοιχτό στο κάτω μέρος του και το καλάθι, στο οποίο βρίσκονται οι επιβάτες. Από κάτω με φωτιά– παλαιότερα από άχυρο που καιγόταν, σήμερα με καυστήρες– θερμαίνεται ο αέρας στο μπαλόνι. Ο ζεστός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω. Μαζί του ανεβαίνει και το αερόστατο. Οι επιβάτες μπορούν να επιλέξουν το ύψος στο οποίο θα πετάξουν, δεν μπορούν όμως να καθορίσουν την πορεία του αερόστατου που το παρασέρνει ο άνεμος. Το ταξίδι των δύο θαρραλέων Γάλλων κράτησε μόλις 25 λεπτά, αφού κάποια μέρη του μπαλονιού είχαν πάρει φωτιά, ωστόσο αποτέλεσε την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια του ανθρώπου να κατακτήσει τον ουρανό.
πηγή: Ερευνώ και ανακαλύπτω,ΣΤ' Δημοτικού 

Εξομοίωση πτήσης με αερόστατο...

Τώρα που γνωρίζεις τον τρόπο που κινούνται ανοδικά τα θερμά αέρια ρεύματα, καθώς και την εφαρμογή τους στα αερόστατα, ευκαιρία να κάνεις μια δική σου εξομοίωση πτήσης.
Ρύθμισε την ένταση θερμού αέρα από τη μπάρα επάνω αριστερά, πάτησε (αν θέλεις) και τη θέαση στο εσωτερικό του μπαλονιού και προσπάθησε να ανέβεις όσο ψηλότερα γίνεται.
Πρόσεχε όμως! Τα καύσιμα που διαθέτεις για την άνοδο δεν είναι απεριόριστα!

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL101/560/3669,15929/
ΚΑΝΕ  ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου