Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΠΑΣΧΑ:ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο όρος Πάσχα προέρχεται από το αραμαϊκό πασΆά και το εβραϊκό πέσαχ που σημαίνουν πέρασμα, κατά την οποία γιόρταζαν την απελευθέρωση των Ιουδαίων από τους Αιγυπτίους. Κάποιοι μελετητές έχουν προτείνει ως προέλευση του εβραϊκού όρου ξένη ετυμολογία, όπως η ασσυριακή πασαχού (πραύνω) ή η αιγυπτιακή πασΆ (ανάμνηση) ή πεσΆαχ (πλήγμα). Πάντως, η Βίβλος συσχετίζει το πέσαχ με το ρήμα πάσαχ που σημαίνει είτε «χωλαίνω», είτε «εκτελώ τελετουργικό χορό γύρω από τη θυσία», είτε μεταφορικά, «εκφεύγω», «διέρχομαι», «απαλλάσσω». Ίσως και από το ελληνικό ρήμα πάσχειν προς τιμή των παθών του Ιησού Χριστού. Το Πάσχα προϋπήρχε ως έθιμο στην αρχαία Αίγυπτο, όπου την άνοιξη γιόρταζαν το Πισάχ, δηλ. τη διάβαση του Ήλιου από τον ισημερινό και πιο συγκεκριμένα την εαρινή ισημερία. Από τους Αιγύπτιους πήραν οι Εβραίοι πολλά εθιμικά στοιχεία καθώς και το έθιμο του Πάσχα.

Το Πάσχα ή κοινώς «Πασχαλιά» και «Λαμπρή», είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, όπως αντίστοιχα στους Καθολικούς είναι τα Χριστούγεννα. Γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας της 21ης Μαρτίου. Αποτελεί το γεγονός της ανάστασης του Ιησού Χριστού που πιστεύεται πως έγινε το 33 μ.Χ. Με τον όρο Πάσχα αναφερόμαστε είτε στη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι το Σάββατο της Διακαινησίμου, είτε στην περίοδο των 50 ημερών που ολοκληρώνουν την Πεντηκοστή.

Στην Αγγλία καθώς και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, η Μέρα του Πάσχα γιορταζόταν κάποτε με το άναμμα μεγάλων φωτιών. Αυτό σηματοδοτούσε την ανανέωση της ζωής με την επιστροφή της άνοιξης. Ανάμεσα στους Γερμανούς, Ολλανδούς και Σουηδούς μπορούμε να δούμε ακόμη αυτό το έθιμο με τις φωτιές. Μερικές φορές μια κούκλα, που συμβόλιζε το χειμώνα, καιγόταν στη φωτιά ή πεταγόταν στο νερό, θυμίζοντάς μας το γνωστό Κάψιμο του Ιούδα.

Η περίοδος της νηστείας που ακολουθείται το Πάσχα ονομάζεται Μεγάλη Σαρακοστή. Τη λέμε Μεγάλη για να την ξεχωρίσουμε από τη νηστεία των Χριστουγέννων η οποία χαρακτηρίζεται ως Μικρή. Γίνεται εις ανάμνηση της σαρανταήμερης νηστείας του Χριστού στην έρημο και καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα. Η αρχική της διάρκεια ήταν έξι εβδομάδες ενώ στη συνέχεια προστέθηκε άλλη μία. Σήμερα η Μεγάλη Σαρακοστή ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Στη διάρκειά της δεν επιτρέπεται η κατανάλωση κανενός ζωικού προϊόντος. Εξαίρεση αποτελούν η ημέρα του Ευαγγελισμού στις 25 Μαρτίου και η Κυριακή των Βαΐων όπου επιτρέπονται τα ψάρια.

Το Σάββατο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, είναι αφιερωμένο στην Ανάσταση του Λαζάρου. Είναι το τρίτο θαύμα ανάστασης που έκανε ο Ιησούς Χριστός. Πριν από το Λάζαρο, είχε αναστήσει την κόρη του Ιαείρου και το γιο της χήρας στην πόλη Ναΐν. 




ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ - 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ



Το φετινό μήνυμα έγραψε η Marwa Al Aqroubi, συγγραφέας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. (Μετάφραση στα ελληνικά από την κ. Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου).
 Την αφίσα φιλοτέχνησε η εικονογράφος Nasim Abaeian.




Πολλοί πολιτισμοί, μια ιστορία




Marwa Al Yaqoubi

(Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)


Μιλάμε πολλές γλώσσες και

έχουμε ρίζες διαφορετικές,

Μοιραζόμαστε όμως τις ίδιες ιστορίες

Παγκόσμιες ιστορίες ... Λαϊκά παραμύθια

Είναι η ίδια ιστορία που μας έχουν πει

Με διαφορετικές φωνές,

με διάφορα χρώματα

Δεν αλλάζει όμως ποτέ

Aρχή...Πλοκή...Και τέλος ...

Είναι η ίδια ιστορία που ξέρουμε όλοι και την αγαπάμε

Την ακούσαμε όλοι

σε διαφορετικές εκδοχές,με διαφορετικές φωνές

Ωστόσο, είναι πάντοτε η ίδια

Υπάρχει ένας ήρωας ... μια πριγκίπισσα ... και ένας κακός

Δεν έχει σημασία η

γλώσσα,τα ονόματα ή τα πρόσωπά

Είναι πάντα η ίδια

Aρχή...Πλοκή...Και τέλος ...

Υπάρχει πάντα εκείνος ο ήρωας ...
 η πριγκίπισσα ...ο κακός

Αναλλοίωτοι από αιώνες

Μας κρατούν συντροφιά

Μας ψιθυρίζουν στα όνειρά μας

Μας νανουρίζουν το βράδυ...

Οι φωνές τους έχουν σβήσει από καιρό

Αλλά ζουν για πάντα στην καρδιά μας

για να μας φέρνουν κοντά σε μια χώρα

μυστηρίου και φαντασίας

Και έτσι οι διάφοροι πολιτισμοί

ενώνονται όλοι σε μια ιστορία

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟΝ TADEUSZ MAKOWSKI

" Let's paint together" ..... εμπνευσμένοι από τα έργα του Tadeusz Makowski!

O Tadeusz Makowski ήταν Πολωνός ζωγράφος, εικονογράφος και γραφίστας, συγγραφέας των κειμένων για τη θεωρία της τέχνης. Γεννήθηκε το 1882 στο Oświęcim. 
Ο Makowski σπούδασε φιλολογία στο Τμήμα Φιλοσοφίας στην Κρακοβία από το 1902 έως το 1906. Ταυτόχρονα (από το 1903) παρακολούθησε μαθήματα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Το 1908, ολοκλήρωσε την καλλιτεχνική παιδεία του με άριστα. Το 1907 και το 1908, ταξίδεψε στην Ιταλία πολλές φορές, και επισκέφθηκε το Κίεβο το 1907 και το 1912. Στα τέλη του 1908 έως 1909, ο Makowski ταξίδεψε σε όλο το Μόναχο στο Παρίσι, όπου έζησε για το υπόλοιπο της ζωής του.


Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία σχεδιάζοντας αγροτικά τοπία και πίνακες με θέμα τη νεκρή φύση.



Το 1918, Makowski εισήγαγε ένα μοτίβο που θα είναι κεντρικής σημασίας για το έργο του στη συνέχεια : τη φιγούρα ενός παιδιού. Ο καλλιτέχνης ξεκίνησε να δημιουργεί εικόνες παιδιών χρησιμοποιώντας παστέλ αποχρώσεις..
Τα παιδιά του έχουν όλα λεπτά χαρακτηριστικά και κάπως έκπληκτες, στοχαστικές εκφράσεις στα ορθάνοιχτα μάτια τους. 
 Το 1930, τα έργα ζωγραφικής του Makowski έγιναν πιο εξπρεσιονιστικά. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε απλοποιημένα σχήματα - τρίγωνα, κυλίνδρους, κώνους  και έκανε τις γραμμές του σαφέστερες. Ο ίδιος περιόρισε το φάσμα των χρωμάτων σε γήινες αποχρώσεις, κυρίως καφέ απόχρωση με κόκκινο και γκρι και χρησιμοποίησε παχύτερα στρώματα χρώματος. 
Πολλά από τα έργα του απεικονίζουν ένα σχήμα-μαριονέτα. Με τον τρόπο αυτό, ο Makowski δημιούργησε μια τραγελαφική όψη της ανθρώπινης ύπαρξης, έναν κόσμο που κυριαρχείται από τις μάσκες και τα σκηνικά, μια πραγματικότητα που είναι μια μεταμφίεση γεμάτη με μελαγχολία, όπως πιερότους-παιδιά «παγωμένα» σε θεατρικές πόζες. 
 Oι «κλόουν» που συχνά συνοδεύονται από τα κατοικίδια ζώα και τα πουλιά, υπάρχουν σε έναν απροσδιόριστο, αφηρημένο χώρο, σε θεατρικό περιβάλλον, στο εσωτερικό των στούντιο, καλύβες, ή σε αυλές.
Οι σκηνές καρναβαλιού είναι ένα άλλο επαναλαμβανόμενο μοτίβο.
Το 1930, ο καλλιτέχνης δημιούργησε μια σειρά από πίνακες που απεικονίζουν επαγγέλματα.

Πέθανε το 1932 στο Παρίσι.



Tadeusz Makowski DZIECKO from agatak on Vimeo.


Έργα των μαθητών εμπνευσμένα από τον Tadeusz Makowski
 

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΕΛΙΑ ...ΔΕΝΤΡΟ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ

Η παρακάτω παρουσίαση αφορά το πρόγραμμα "Mediterranean Foodland" που έγινε στα πλαίσια του προγράμματος e-twinning. Είναι ένα άρθρο για την ελιά και το λάδι και τη σπουδαιότητά τους δια μέσω των αιώνων.

25η ΜΑΡΤΙΟΥ - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ



" Τὰ σχολειὰ χτίστε, ἐκεῖ μένει ὁ θεὸς τῆς λευτεριᾶς.
Χτίστε σχολειὰ γιὰ τὸ λαό, γράμματα σ᾿ ὅλους δῶστε.
Μοναχὰ μὲ τὴ μόρφωση ἡ λευτεριὰ θὲ νά ῾ρθει."


Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός


Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ

Το παρακάτω κείμενο είναι μια μικρή παρουσίαση από το χρονικό της  γενναίας εξόδου του Μεσολογίου.Το Μεσολόγγι απελευθερώθηκε στις 11Μαΐου 1829. Το 1937 αναγνωρίστηκε ως «Ιερά Πόλις» και η Κυριακή των Βαΐων ορίστηκε ως επέτειος της εξόδου. Σε λίγες μέρες θα γιορταστεί με λαμπρές εκδηλώσεις  εκείνη η ένδοξη μέρα κατά την οποία οι Μεσολογγίτες θέρμαναν τις καρδιές των πολιτισμένων λαών και τους ξεσήκωσαν σε μια αληθινή σταυροφορία για την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους.

ΚΑΛΩΣΗΡΘΕΣ ΑΝΟΙΞΗ!

Καλωσορίζουμε σήμερα την πρώτη μέρα της άνοιξης, γνωστή και ως εαρινή ισημερία.
Η εαρινή ισημερία πραγματοποιείται περίπου στις 20 Μαρτίου, όταν το κέντρο του Ηλίου είναι κατακόρυφο προς τον γήινο ισημερινό, διασχίζοντας τους ουρανούς από Νότο προς Βορρά. Η φθινοπωρινή ισημερία γίνεται περίπου στις 23 Σεπτεμβρίου όταν ο Ήλιος διασχίζει από Βορρά προς Νότο[2].
Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία είναι σχετικές και αφορούν στην εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου, καθώς στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο υπάρχουν εποχές είναι αντίθετες[3], ενώ στις δύο πολικές και την τροπική ζώνη δεν υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση εποχών.

Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν ο άξονας της γης ευθυγραμμίζεται παράλληλα και σε ορθή γωνία με τον άξονα του ηλίου. Στη συγκεκριμένη στιγμή ο Ήλιος βρίσκεται σε ευθεία με το κατακόρυφο ισημερινό της γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας[1]. Η ισημερία συμβαίνει γύρω στις 20 Μαρτίου και 22 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το σημείο η παρέκκλιση του άξονα της γης είναι μηδενική προς τον ήλιο. Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος καιημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα), καθώς κατά την ισημερία, η νύκτα και η ημέρα έχουν περίπου το ίδιο χρονικό μήκος.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ 2015



21 Μαρτίου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα κουκλοθέατρου. Κάθε χρόνο την ημέρα εκείνη το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθέατρου UNIMA ΕΛΛΑΣ σε συνεργασία με τους ελληνικούς θιάσους κουκλοθέατρου διοργανώνει γιορτές σε όλη την Ελλάδα με παραστάσεις, εργαστήρια. Φέτος 
το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθέατρου - Unima ΕΛΛΑΣ προτείνει : "Καλού κακού...κράτα μια κούκλα!!"
Το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθέατρου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου με μια παρέλαση, η οποία με αφετηρία το Σύνταγμα και ακολουθώντας διάφορες διαδρομές μέσα στην πόλη θα κορυφωθεί με δρώμενα και μουσική στο Θησείο (στον πεζόδρομο της Ερμού).
Η γιορτή είναι αποτέλεσμα της συλλογικής δράσης των κουκλοπαικτών και της συνεργασίας με άτομα και ομάδες από άλλους, καλλιτεχνικούς ή μη, χώρους.
Το κέντρο της Αθήνας γεμίζει και με τις δικές σας κούκλες!!!!! Πάρτε μια κούκλα κι ελάτε στην παρέλαση μας για να γιορτάσουμε όλοι μαζί το κουκλοθέατρο!!
Διαδρομή από Σύνταγμα - Θησείο

Ραντεβού στις 14:30 στο Σύνταγμα για την παρέλαση και 16:00 στο Θησείο για τα δρώμενα!!!