Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΪΤΗ - ΜΕΡΟΣ 1ο

   
   Επειδή οι μεγάλοι ζωγράφοι μας εμπνέουν...."LET'S PAINT TOGETHER"  Μέσω ενός προγράμματος e-twinning, η πέμπτη, η έκτη και η τρίτη τάξη του σχολείου μας συνεργαζόμαστε με ευρωπαϊκά σχολεία προκειμένου να συστήσουμε στους φίλους μας, Έλληνες ζωγράφους και να γνωρίσουμε τους δικούς τους.
    Έτσι λοιπόν ανασκουμπωνόμαστε και  φτιάχνουμε δικά μας πρωτότυπα έργα. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Αρχικά μερικές πληροφορίες για τον Έλληνα ζωγράφο Γαΐτη και το έργο του. Στη συνέχεια έναρξη και εξέλιξη εργασιών. Με λίγη υπομονή προσεχώς τα έργα μας ολοκληρωμένα!


   Ο Γιάννης Γαΐτης έγινε διάσημος από  τα «ριγέ ανθρωπάκια» του, που δεν είναι «ούτε αθώα, ούτε κακόβουλα». Είναι απρόσωπα.  Ταυτίζονται με το μηχανισμό παραγωγής και κατανάλωσης. Οι απρόσωποι πρωταγωνιστές του  άλλοτε απεικονίζονται  συμπιεσμένοι μέσα σε σαρδελοκούτια κι άλλοτε εμφανίζονται ως ανώνυμα πλήθη.  Τα ανθρωπάκια με τα κουστούμια δεν έχουν προσωπικότητα, είναι όλα και μόνα. Τα «ανθρώπινα τοπία»  είναι αδιέξοδα. Παντού κυριαρχεί το ανθρωπάκι που πλήττει μέσα σε μια μοναξιά που δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει. Είναι σύμβολο αντίστασης στην ομοιομορφία της σύγχρονης κοινωνίας. Ο καλλιτέχνης ειρωνεύεται τον κόσμο χωρίς πρόσωπα, που συνθλίβει τις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου του 1923 και πέθανε το 1984. Υπήρξε πολυσχιδής δημιουργός. Κάνει πίνακες ζωγραφικής και ασχολείται με τη  γλυπτική. Ακόμα, φτιάχνει σκηνικά, κουστούμια, υφάσματα, κατασκευές, σχέδια, έπιπλα και διάφορα  μικρότερα αντικείμενα.
Το 1942 μπαίνει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών(1942-1948), όπου φοιτά με δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Παρθένη, έναν  κατεξοχήν μοντέρνο καλλιτέχνη του 20ου αιώνα.  
  





Εν ώρα εργασίας και ... προετοιμασίας.

Μαθητές Γ' τάξης:





Μαθητές Ε' τάξης:


                             


Μαθητές ΣΤ΄ τάξης



Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου