Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

20 ΜΑΡΤΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

20 ΜΑΡΤΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

«Παραμυθάς επέρασε, ένας τον εκέρασε. Εδωνά καθότανε, κόσμος μαζευότανε».
 Γιατί αυτή είναι η μαγεία του λόγου, ειδικότερα του αφηγηματικού, παραμυθιακού λόγου: μας…μαζεύει και μας κάνει να μοιραζόμαστε μιαν εμπειρία.
Τι καλύτερο από το να μαζεύεται κόσμος, να ακούει και να μοιράζεται μιαν ιστορία; Μπορεί να μην το ξέρουμε, αλλά λίγο πολύ όλοι είμαστε παραμυθάδες, όλοι κρύβουμε έναν παραμυθά μέσα μας. Και παρόλο που η αφήγηση γιορτάζει κάθε μέρα, είναι μια μέρα στο χρόνο που η αφήγηση έχει την τιμητική της! Και αυτή είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 20 Μαρτίου.



Ο θεσμός:
Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης είναι μια παγκόσμια γιορτή των αφηγητών. Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης έχει τις ρίζες της στη Σουηδία, όπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 διοργανώθηκε μια εκδήλωση στις 20 Μαρτίου. Η εκδήλωση αυτή ονομάστηκε “Alla berattares dag” (Όλη την ημέρα παραμυθάδες), έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και απέκτησε φανατικούς υποστηρικτές που διέδωσαν την ιδέα. Από εκεί έφτασε μέχρι το Περθ της Αυστραλίας όπου το 1997 αφηγητές συντόνισαν μια μεγάλη Γιορτή των Ιστοριών διάρκειας 5 εβδομάδων.


Το 2001 ξεκίνησε το σκανδιναβικό δίκτυο αφήγησης Ratatosk και η εκδήλωση εξαπλώθηκε από τη Σουηδία, στη Νορβηγία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Λιθουανία. Το 2003, έφτασε μέχρι τον Καναδά και άλλες χώρες, οπότε η εκδήλωση έγινε γνωστή διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης. Το 2005 είχε μια σπουδαία κορύφωση στις 20 Μαρτίου με γεγονότα σε 25 χώρες σε 5 ηπείρους. Από τότε, τέτοιου είδους εκδηλώσεις άρχισαν να γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου καθιερώνοντας το θεσμό.

Στην Ελλάδα γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών το 2010 με επίσημο προσκεκλημένο τον Mats Rehnman, Σουηδό αφηγητή και μέλος του Fabula storytelling organization ο οποίος φιλοτέχνησε το λογότυπο της Παγκόσμιας ημέρας.


Δείτε κάποιες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και  που μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν στους χώρους του Μουσείου Νεώτερης Κεραμικής και στη Λέσχη Φιλίας Κουκακίου , κάνοντας ΚΛΙΚ στην εικόνα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου