Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

21 ΜΑΡΤΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του  γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down.

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι, εξ ου και η ταξινόμησή του ως Τρισωμία 21. Προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και επηρεάζει μία περίπου στις 600-700 γεννήσεις παιδιών.


Ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου κάθε χρόνο, από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3/21).


Τα παιδιά με σύνδρομο Down,  με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεργασία γονιών και δασκάλων, μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας. Δ
εν χρειάζονται τη συμπάθεια και τη λύπησή μας. Δεν τους χρωστάμε καμία “χάρη”. Έχουμε απλά την υποχρέωση να τους δώσουμε πραγματικές ευκαιρίες για να ζήσουν τη ζωή τους όπως θέλουν και όπως τους αξίζει. 





Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς πρέπει να είναι ο άνθρωπος απέναντι στη ζωή είναι ο Πάμπλο Πινέδα, ένας τριανταεννιάχρονος Ισπανός, ο πρώτος στην Ευρώπη πτυχιούχος πανεπιστημίου που έχει συνδρομο Down. Έχει δίπλωμα δασκάλου και πτυχίο στη Ψυχολογία της Εκπαίδευσης. Γυρίζει τον κόσμο δίνοντας μερικές από τις πιο επιδραστικές διαλέξεις των τελευταίων ετών. 

Τον Απρίλιο προβλήθηκε στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Μάλαγα η ταινία «Υο Tambien» ("Κι εγώ, επίσης") που είναι βασισμένη στη ζωή του και πρωταγωνιστεί ο ίδιος. Για την ερμηνεία του αυτή βραβεύτηκε.

Παρακολουθήστε ένα απόσπασμα από μία συνέντευξή του: 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου