Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

21 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, είτε από την εθνικότητα, είτε από τη θρησκεία κλπ. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στην λέξη, ιταλ. ("ράτσα") razza = φυλή), είναι ο φυλετικός ρατσισμός
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηριστικές εκφάνσεις ρατσιστικής συμπεριφοράς είναι ο χλευασμός των κατώτερων ομάδων ανθρώπων, η άσκηση φυσικής ή ψυχολογικής βίας εναντίον των μελών τους και ο εκφοβισμός τους, η καταστροφή περιουσιακών στοιχείων, ο αποκλεισμός τους από τομείς της κοινωνικής ζωής, η ύπαρξη ανισοτήτων και διακρίσεων στην εκπαίδευση, στη δικαιοσύνη, στο σύστημα υγείας κλπ
ΠΗΓΗ ΟΡΙΣΜΟΥ:ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ


Από την εκπαιδευτική τηλεόραση δύο βίντεο που με ευχάριστο και συμβολικό τρόπο μαθαίνουν στα παιδιά ότι το διαφορετικό δεν απειλεί ,αλλά εμπλουτίζει τη ζωή μας.
Ρατσισμός ,Ξενοφοβία -Στη ζυμαροχώρα

Ένα τρίγωνο στη χώρα των κύκλων



Μια εξαιρετική ταινία μικρού μήκους του 1966 από τον Βέλγο δημιουργό Raoul Servais, για τον τρόπο που το ανθρώπινο πνεύμα αντιμάχεται το φασισμό και υπερασπίζεται τη διαφορετικότητα.

Raoul Servais - Chromophobia (1966 ) from N S on Vimeo.


Τα <<Αερικά >>,μια παρέα από άτομα με ειδικές ανάγκες ή καλύτερα ειδικές ικανότητες ,και οι φίλοι τους Αλκίνοος Ιωαννίδης και Βασίλης Λέκκας στο τραγούδι με τίτλο <<ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ>>.






Ένα διαδραστικό παιχνίδι από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες. 
Το παιχνίδι σου δίνει τη δυνατότητα να βιώσεις τι σημαίνει πρόσφυγας.
Κάνε κλικ στην εικόνα.

http://www.taxidifygis.org.cy/

Ενδεικτικά, μερικά βιβλία που μπορείτε να δανειστείτε από τη βιβλιοθήκη του σχολείου :
Η Μπουμπού και η Μπαμπαλού
Το κάτι άλλο
Ο Τριγωνοψαρούλης
Το σκαντζοχοιράκι με τα κατσαρά μαλλιά
Θέλω να παίξω μαζί σου
Ακανθούλης
Φίλοι φως φανάρι
Μου έκλεψαν το όνομά μου
Έλμερ,ο παρδαλός ελέφαντας
Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου