Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

ΚΟΥΚΛΟΣΟΡΙΣΑΤΕ...
Ξέρατε ότι
21 Μαρτίου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα κουκλοθεάτρου; Κάθε χρόνο την ημέρα εκείνη το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθέατρου UNIMA ΕΛΛΑΣ σε συνεργασία με τους Ελληνικούς Θιάσους Κουκλοθέατρου διοργανώνει γιορτές σε όλη την Ελλάδα με παραστάσεις , εργαστήρια.
Ο πρώτος επώνυμος κουκλοπαίκτης της αρχαιότητας ήταν ο Ποθεινός . Έπαιζε με τις ξύλινες μαριονέτες του στο Θέατρο του Διονύσου κάτω από την Ακρόπολη την ίδια περίοδο όπου παρουσίαζε ο Ευριπίδης τα έργα του.



Γράπα λεγόταν το χωνί στο οποίο μάζευαν χρήματα από τους περαστικούς οι πλανόδιοι κουκλοπαίκτες που έπαιζαν παραστάσεις Φασουλή στους δρόμους της Αθήνας στις αρχές του 20ου αιώνα ( το σημερινό καπέλο).
Η πιο παλιά μαριονέτα που σώζεται είναι μια πήλινη αρθρωτή μαριονέτα που έχει μορφή γυναίκας ύψους περίπου 25 cm . Φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου στην Κρήτη.
Η Τέχνη του κουκλοθέατρου μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα ήταν θέαμα αποκλειστικά για μεγάλους.
Η Ελλάδα έχει δύο παραδοσιακούς κωμικούς χαρακτήρες λαϊκού κουκλοθέατρου: Τον καραγκιόζη που μας ήρθε από την Τουρκία και τον Φασουλή που μας ήρθε από την Ιταλία. Και οι δύο έχουν τις ρίζες τους σε καρναβαλικές παραδώσεις ενώ αντίστοιχοι ήρωες υπάρχουν σε όλα τα μέρη της γης.
 ΠΗΓΗ:Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Απολαύστε
... τα<< οικολογήματα>> από την ομάδα Κουκου-Μουκλό



...τον <<ψαροτρομάρα>> από τον κουκλοθίασο Κου Κλό 




Περισσότερες πληροφορίες για το κουκλοθέατρο στην ιστοσελίδα :http://www.unimahellas.org/
 H UNIMA - ΕΛΛΑΣ γεννήθηκε το 1990 και αποτελεί το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας (UNion International de la MArionnette), ισότιμο μέλος της UNESCO και κανονικό μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου που Ιδρύθηκε το 1929, στην Πράγα και σήμερα έχει τμήματα σε ενενήντα περίπου χώρες όλου του κόσμου, και εδρεύει στη Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου